Hoelang duurt het BE examen

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en stelt vragen over het kentekenbewijs van de auto en de aanhangwagen. Daarnaast controleert hij je identiteitsbewijs en je B-rijbewijs.

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

Op het parkeerterrein

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.

Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen. Bijvoorbeeld over het beladen of aankoppelen van de aanhangwagen.
Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je praktijkexamen auto met aanhangwagen.

De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:

beheersing van auto en aanhangwagen;
kijkgedrag;
voorrang verlenen;
inhalen;
in- en uitvoegen;
rijden op kruispunten en rotondes;
bijzondere verrichtingen.

De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je ná de examen dag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.